Amacımız şehir ortamında–çalıştığımız, eğlendiğimiz, dinlediğimiz, kısacası yaşadığımız her yerde–gıdamızı üretebilmek. (Yerel üretimin faydaları saymakla bitmez ama biz şu link’te özetlemeye çalıştık.) Hidroponik sistemler ve türevleri, geniş tarım alanlarının bulunmadığı kentleşmiş bölgelerde yerel gıda üretimine olanak sağladıkları için son yıllarda girişimci ve yatırımcıların ilgi odağı haline gelmiş durumda. Büyük bir hırsla yürütülen ar-ge çalışmalarının ana hedefi, konvansyonel tarımda da olduğu gibi, verimi olabildiğince arttırmak. EK BİÇ YE İÇ’te biz de tabii ki verim metriklerine önem veriyoruz ama tek kriterimiz m2’den kaç kilo ürün alacağımız değil. (Tıpki ticari bir işletme olmamıza rağmen tek amacımızın kar etmek olmadığı gibi…) Verim dışında bizi ilgilendiren kritik konu, bu üretimin hayat kalitemize ve çevreye olan etkileri. 

Bir reyhanın gözümüzün önünde büyümesinin, arada bir yaprağını okşadığımızda parmaklarımızda kalan kokunun verdiği hazzın değerini somut olarak ölçebilsek keşke… 

Biz insanın doğrudan dahil olduğu üretim döngüleri yaratmaktan yanayız. O yüzden steril laboratuar niteliğinde marul fabrikaları kurmakla ilgilenmiyoruz. Otellerin lobilerine, ofis binalarının açık çalışma alanlarına, okulların koridorlarına, sosyal mekanlara ve hepsinden öteye, evimizdeki oturma odasına yerleştirilebilecek kadar görseli cazip ve bakımı kolay sistemler tasarlama çabasındayız. Tabii bizim için önemli bir konu da sistemlerimizi geri dönüştürülebilir malzemeler ve çevreye zarar vermeyen yöntemlerle üretebilmek. 

Üç Soruyla Sistemini Tasarla!

Üretim yöntemi akuaponik mi, hidroponik mi olsun? Akuaponik sistemde bitki yataklarına ek olarak bir akvaryum bulunuyor. Hidroponik sistemde ise su, besin ve oksijen döngüsü bir su tankından sağlanıyor.

Sistem iç mekanda mı, dış mekanda mı kullanılacak? İç mekana yerleştirilecek sistemleri kayın kontraplaktan, dış mekandakileri geri dönüştürülebilir, nemli ortama uygun komposit plakalardan üretiyoruz. Ayrıca dış mekandaki konumun ne kadar güneş aldığına bağlı olarak sistemin üst katında LED ışığı kullanmayarak sistem maliyetinden ve enerji masrafından tassaruf sağlayabiliyoruz.

Sistemde kaç kat bitki yatağı bulunsun? Hidroponik sistemi her biri 30 bitki kapasiteli iki veya üç bitki yatağıyla; Akuaponik sistemi ise alt katta akvaryum bulunduğu için bir veya iki bitki yatağı ile tasarlamak mümkün.

Depo

Boyutlar: değişken (genişlik), değişken (derinlik), 218 cm (yükseklik)