Balıkların, bitkilerin ve mikroorganizmaların simbiyotik bir dengede beraber yaşadıkları bir sistemdir. Mikroorganizmalar balıkların dışkısını bitkilerin özümseyebileceği gübreye dönüştürürken, bitkiler de suyu filtreleyip balıklar için temizler. Hem balık hem de farklı bitkiler yetiştirme imkanı sundukları için akuaponik bahçeler gıda üretiminde çok verimlidir.

Toprakta tarım için elverişli olmayan alanlarda ve su tasarrufunun hedef alındığı durumlarda, bitkilerin sürekli döngü halindeki besinli suda yetiştirildiği yöntemdir. Ayaklı veya duvara bağlı olarak uygulanabilir. Özellikle salata yeşillikleri yetiştirmek için idealdir. Su tasarrufunun gittikçe önem kazandığı günümüzde ve genelde verimli toprağın ve tarıma elverişli geniş alanların bulunmadığı şehir ortamında yerel gıdaya ulaşmak için tercih edilen, bitkilerin kapalı bir döngüde akan besinli suda yetiştirildiği üretim sistemleridir. Dış mekanda da uygulanabilen bu sistemlerin iç mekanda verimli olabilmesi için özel geliştirilmiş LED lambalar kullanılmaktadır.

Traktörün değil insanın toprağı kolaylıkla işleyebileceği şekilde tasarlanmış, şehir ortamında topraktan verim almaya olanak sağlayan tarlalardır. Bitki tabakası yer seviyesinden yüksekte olduğu için çalışma şartları olumludur. Yataklar organik madde açısından zengin toprakla doldurulduğundan ve damla sulama yöntemiyle düzenli olarak sulandığından yüksek performans alınır.

Amacımız şehir ortamında–çalıştığımız, eğlendiğimiz, dinlediğimiz, kısacası yaşadığımız her yerde–gıdamızı üretebilmek. (Yerel üretimin faydaları saymakla bitmez ama biz şu link’te özetlemeye çalıştık.) Hidroponik sistemler ve türevleri, geniş tarım alanlarının bulunmadığı kentleşmiş bölgelerde yerel gıda üretimine olanak sağladıkları için son yıllarda girişimci ve yatırımcıların ilgi odağı haline gelmiş durumda. Büyük bir hırsla yürütülen ar-ge çalışmalarının ana hedefi, konvansyonel tarımda da olduğu gibi, verimi olabildiğince arttırmak. EK BİÇ YE İÇ’te biz de tabii ki verim metriklerine önem veriyoruz ama tek kriterimiz m2’den kaç kilo ürün alacağımız değil. (Tıpki ticari bir işletme olmamıza rağmen tek amacımızın kar etmek olmadığı gibi…) Verim dışında bizi ilgilendiren kritik konu, bu üretimin hayat kalitemize ve çevreye olan etkileri. 

Bir reyhanın gözümüzün önünde büyümesinin, arada bir yaprağını okşadığımızda parmaklarımızda kalan kokunun verdiği hazzın değerini somut olarak ölçebilsek keşke… 

Biz insanın doğrudan dahil olduğu üretim döngüleri yaratmaktan yanayız. O yüzden steril laboratuar niteliğinde marul fabrikaları kurmakla ilgilenmiyoruz. Otellerin lobilerine, ofis binalarının açık çalışma alanlarına, okulların koridorlarına, sosyal mekanlara ve hepsinden öteye, evimizdeki oturma odasına yerleştirilebilecek kadar görseli cazip ve bakımı kolay sistemler tasarlama çabasındayız. Tabii bizim için önemli bir konu da sistemlerimizi geri dönüştürülebilir malzemeler ve çevreye zarar vermeyen yöntemlerle üretebilmek. 

Modeller

Dikey Bostanını Tasarla!

Bostanın ekosistemine balıklar da dahil olsun mu? (yü)ZEN Bostan’da bitki yataklarına ek olarak bir akvaryum bulunuyor ve bitkilerin gübresi buradan sağlanıyor. DİK(ey) Bostan’da ise su, besin ve oksijen döngüsü mobilyanın tabanındaki su tankından sağlanıyor.


Bostan iç mekana mı, dış mekana mı kurulsun? İç mekana yerleştirilecek sistemleri kayın kontraplaktan, dış mekandakileri geri dönüştürülebilir, nemli ortama uygun komposit plakalardan üretiyoruz. Ayrıca dış mekandaki konumun ne kadar güneş aldığına bağlı olarak sistemin üst katında LED ışığı kullanmayarak kurulum maliyetinden ve enerji masrafından tassaruf sağlayabiliyoruz.


Bostan kaç katlı olsun? DİK(ey) Bostanı her biri 30 bitki kapasiteli azami üç bitki katı; (yü)ZEN Bostanı ise alt katta akvaryum bulunduğu için azami iki bitki katıyla tasarlamak mümkün.

Konfigüratör (Üç Soruyla Sistemini Tasarla!)

Konfigüratör

Üretım yöntemi
Kullanım alanı

Aksesuarlar

Depo

Y/G/D: Mekanın ihtiyaçlarına göre değişken

Prototipler

MOBİL Bostan​

EK BİÇ YE İÇ hazır bitki yatakları, dikdörtgen formları modüler bir yaklaşımla bir araya getirerek, farklı boyutlardaki mekanlarda olabildiğince geniş, kullanışlı ve verimli üretim alanı yaratma amacıyla tasarlanmıştır.

 

Neme dayanıklı ahşap plakalar, CNC makinesinde en az atık çıkaracak şekilde kesilir ve toprakla temas edecek yüzeyler bahçe örtüsüyle kaplanır. Toprak alana yerleştirilecek yataklar tabanı açık, diğerleri bahçe örtüsüyle izolasyon sağlanacak şekilde kullanıma sunulur. Yatakların üstüne oturacak ölçülerde tasarlanmış ve ahşap plakalardan artan parçalarla üretilmiş seralar, bitkileri olumsuz hava şartlarından ve kuşlardan (hatta bazen kedilerden bile) korur.

Bitki yataklar, mevsimine göre farklı temalarda hazırlanabilir:
🌱Salata Bahçesi – Kıvırcık, roka, pazı, hardal otu, tere, soğan, maydanoz, dereotu, kuzukulağı
🌱Bitkisel Şifa Bahçesi – Aloe vera, karahindiba, sarımsak, zencefil, aynısefa, nane
🌱Yenilebilir Çiçekler Bahçesi – Hercai menekşe, aynısefa, latinçiçeği
🌱Kök Bitkiler Bahçesi – Havuç, pancar & şalgam, tatlı patates
🌱Kardeş Bitkiler Bahçesi – Simbiyotik ilişkide olan bitkiler

MOBİL Bostan Talep Formu

MOBİL Bostan Talep Formu

Yatak Ölçüleri

Yataklar için özel sera

MOBİL(ya)

Masa ve Sandalye

MOBİL(ya): Masa ve Sandalye

Minder

Bizce Tasarımlar dünyanın her köşesine özgürce ulaşabilmeli ama üretim mümkün olduğunca yerelde gerçekleşmeli.