Cooking Sections
Çamuralem
Mekâna özgü yerleştirme
2023 - devam eden
Konum ve Ziyaret Saatleri: EK BİÇ YE İÇ Kurtuluş; Perşembe-Cuma-Cumartesi, 11:00-16:00

Yerel muhallebicilerden ilham alan bu mekâna özgü enstalasyon, Cooking Sections’ın çobanlar, üreticiler, biyologlar, çevreciler, korumacılar ve etnomüzikologlarla uzun yıllara dayanan işbirliğini gözler önüne seriyor. Mandaları ve onların yılın farklı zamanlarında, İstanbul’un dışındaki sulak alanlardaki birçok türle olan metabolik etkileşimlerini takip eden ziyaretçiler, Türkiye’de manda sütünden yapılan en ünlü yiyeceklerden bazılarını tadabilir (hatta dinleyebilir). Buna paralel olarak, mandaların ve çobanların İstanbul’daki varlığını ve kalıcılığını vurgulamak, bu tür pratiklerin tarihi gıda mirasını korumak için Arnavutköy’de 2022’den beri her sonbahar düzenlenen Manda Festivali’nde de bize katılabilirsiniz.

Mustafa Avcı, Melisa Bal, Akgün İlhan, Itri Levent Erkol, Anadolu Meraları ve Burçin Çıngay’ın katkılarıyla

17. İstanbul Bienali tarafından sipariş edildi
RCA’da CLIMAVORE x Jameel ve EK BİÇ YE İÇ ile birlikte geliştirildi

Daha fazla bilgi için: climavore.org

Fotoğraf kaynağı: www.iksvphoto.com

Fernando García-Dory (INLAND) & Boğatepe Köyü
Boğatepe Gelecek Sözleşmesi, 2022
Karışık medya yerleştirmesi
15.01.2023 – 15.05.2023
Konum: EK BİÇ YE İÇ Taksim

Fernando García-Dory, INLAND projesini 2009’da başlattı. García- Dory’nin ortaklıklar temelinde yürüttüğü ekolojik tarım projelerinin, eylemlerin ve kooperatiflerin bir parçası olan INLAND, kültür-doğa ilişkisinin çokyönlü boyutlarını keşfe çıkıyor. Agro-ekoloji, arazi ve toplumsal değişim konularını toprak, kimlik ve ütopyayla ilişki halinde bağlantılandıran INLAND, alternatif ekonomik modeller ve üretim sistemleri yaratarak yeni kırsallıkları hayata geçiriyor.

INLAND, 2015’te gerçekleştirilen 14. İstanbul Bienali için başlattığı, Doğu Anadolu’da Kars civarında toprak yönetim sistemleri, hayvancılık ve peynircilikle ilgili araştırmasına devam ediyor. Yenilenerek tekrarlanan projede Kars’ın Boğatepe köyü ve İstanbul’da paralel gerçekleştirilen etkinlikler yer alıyor. Meralara yakın, sütçülük geleneğine sahip, 200 nüfuslu Boğatepe köyünde, kısmen 1930’lardaki Köy Enstitüleri ütopyasından esinlenen deneysel topluluk oluşturma ve ekonomi biçimleri deneniyor. Köyden gelen farklı malzeme ve öneriler arasında bağlantı kuran bir yerleştirme, topluluğun kendi içindeki örgütlenmeyi yansıtmanın yanında komşular, çayırlar, hayvanlar ve otlama güzergahları, toprak yönetimi, peynir ve peynire ortaklık eden biyokimyasal süreçler ve mantarlar arasındaki köksap tarzı ilişkiler bütününü ortaya koyuyor. Bienal makanlarından Gazhane’de sergilenen işler EK BİÇ YE İÇ’in Taksim’deki mekanında ziyaretcileri bu çalışmalar konusunda bilgilendirmeye devam ediyor. 

Aslı Çavuşoğlu
Lahana Pembesi/Soğan Yeşili/Portakal Mavisi
Mekâna özgü yerleştirme
05.11.2021 – 22.01.2021
Konum: EK BİÇ YE İÇ Taksim & Kurtuluş

“Lahana pembesi / Soğan yeşili / Portakal mavisi” endüstriyel tarım pratiğinin yarattığı üretim ve tüketim sorunlarına alternatif sunan Türkiye’den on beş tarım inisiyatifini biraraya getiriyor. Pazar alanındaki birliktelikten alınan ilhamla kurgulanan sergi, bu inisiyatiflerin yetiştirdikleri ürünlerden elde edilen doğal boyalar ile mütevazi bir renk arşivi sunuyor. Bu girişimlerin sürdürülebilir modeller oluşturma hikâyeleri, sanatçının izlenimleriyle birleşerek dokuma ve kumaşlar üzerinde desenlere dönüşüyor.

Bu proje, aşağıdaki tarım inisiyatiflerinin verdiği ilham ve cesaretle gerçekleşmiştir: 

Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği, Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Devrek Güneşi Kooperatifi, Gediz Ekoloji Topluluğu, Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Mezopotamya Kadın Kooperatifi, Mimas Kolektifi, Ormanya Gıda Ormanı, Ovacık 94 Mah. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Refikler Çiftliği, Roma Bostanı, Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi, Vakıflı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Yedikule Bostanı, Zeytinli Ekolojik Ortak Yaşam Topluluğu. 

Sanatçı, Lahana Pembesi / Soğan Yeşili / Portakal Mavisi sergisine verdikleri üretim desteği için Kadist Vakfı ve SAHA Derneği’ne; lojistik destek için Borusan Lojistik ve İsak Antika’ya ve sergi mekânı için EK BİÇ YE İÇ’in kapılarını açan Haro Cümbüşyan’a; fikir ve önerileri için Emilie Villez ve Özge Ersoy’a teşekkür eder.

 

Prodüksiyon ekibi: Dilek Akdemir (Nakış işleme), Gizem Akgönül (Ahşap baskı ve stensil), Defne Antika (Proje Asistanı ve Dokümantasyon), Sevil Baştürk (Tarım İnisiyatifleri), İlhan Yıldırım (Sergi üniteleri), Süleyman Gülas (Dokuma), Tuğay İlyasoğlu Güven (Doğal Boya Danışmanı), Ali Odabaş (Dokuma), Yavuz Parlar (Proje Yöneticisi), Reyhan Polat (Kumaş ve Dokuma Danışmanı), Ömer Sarı & Begüm Sayın (Sergi Üniteleri Tasarımı).  Fotoğraflar © Zeynep Fırat

Burak Delier
Maya, 2020
Mekâna özgü yerleştirme
Eylül 2020-Ocak 2021
Konum: EK BİÇ YE İÇ Kurtuluş

Protocinema beş şehirde beş sanatçı müdahalesinden oluşan hiper-yerel ve birbiriyle küresel ölçekte bağlantılanan grup sergisi A Few In Many Places’i sunuyor. Sanatçılar, Montreal’de Abbas Akhavan, İstanbul’da Burak Delier, Philadelphia’da Michelle Lopez, Beyrut’ta Stéphanie Saadé ve Berlin’de Hasan Özgür Top, kendi evlerinde, mahallelerinde ve ülkelerinde, eski ideolojilerin kırılma ve yeniden düzenlenme anlarına odaklanarak tarih döngülerini ele alıyor. A Few In Many Places sanatçılarının hepsi müdahalelerinde miras alınmış sistemlerle hesaplaşıyor ve “ateşle yüzleşme”yi göze alan bir irade sergiliyor. Her sanatçı, karantina içinde ya da dışında ziyarete açık kalan yerel dükkan sahipleriyle ve/veya metruk mekanlarla işbirliği yapıyor, havayolu ulaşımı veya nakliye ihtiyacını ortadan kaldıracak şekilde buluntu malzemeler ve kısıtlı maddi tüketim kullanıyor. Sanatçıların yeni üretilen işlerinin her biri, hem fiziksel mekanlarda hem de dijital ortamda erişilebilen, çok dilli bağımsız bir yayın olan Proto-Zine üzerinden ilişkileniyor. Sergiye katılan sanatçıların hepsi, mevcut bağlamımızı ve uzun, trajik bir insan sagasının döngüsünü yansıtarak kendi topluluklarını taban düzeyinde aktive ediyor. Gerçek hayat izleyicilerini hedefleyen bu müdahaleler, sosyal mesafenin korunabileceği şekilde, birçok yerde az sayıda insan için tasarlandı. 

 

 

Burak Delier, EK BİÇ YE İÇ’in eskiden bir ekmek fırını olan Kurtuluş mahallesindeki mekanına yerleşiyor ve bölgenin tarihini yansıtan ses ve ışık/videolar kullanarak ekmek mayası üretiyor, ardından pişirdiği ekmeği paylaşıyor. Geleneksel olarak, yemeğin endüstriyelleşmesinden önce nesillerden nesillere aktarılan mayanın kendinde taşıdığı bellek, kentsel hayatın başka alanlarındaki yıpratıcı aktarımların metaforu olarak işlev gören kendi öykülerini ve travmalarını taşıyor. 

Protocinema Marfa’ Projects, Beyrut; Grey Noise, Dubai; Gallery Akıncı, Amsterdam; Galerie Anne Barrault, Paris; Ashkal Alwan, Beyrut; Catriona Jeffries, Vancouver; Third Line Gallery, Dubai; Ek Biç Ye İç, İstanbul; Haro Cümbüşyan, Bilge Öğüt ve Eugene Lew’a bu projeye desteklerinden dolayı teşekkür eder.

 

Sergiyle ilgili yazılanlar:

Fawz Kabra, ProtoZine (İngilizce)

Rana Kelleci, Unlimited

Gülben Çapan, Diken

Kate Sutton, Artforum (İngilizce)

Sanatçı ile sergi hakkında röportaj, Artdog İstanbul