Kentsel Tarım ve Bilinçli Beslenme Sohbetleri

Genelde sürekli koşuşturma halindeyiz; hem tarım hem mutfak fiziksel aktivite isteyen uğraşlar. Neyse ki etrafımızda hep sohbet edebileceğimiz birileri oluyor--restorandaki misafirlerimiz, üreticiler, ziyaretçiler, gönüllüler... Ayrıca atölyelerde ve daha formal eğitim programlarında bir dinleyici kitlemiz de oluyor. Ama bazen bize önemli gelen bir detayı veya işe yarayabileceğini düşündüğümüz bir tekniği bize yakın duranlarla paylaşma isteği hissediyoruz. Veya çevremizdeki acil sorunların neler olduğunu ve birlikte bunları çözmek için neler yapabileceğimizi anlamak için topluluğumuza kulak vermek istiyoruz. Bu amaçla her ayın son Çarşamba günü saat 18.00-19.00 arasında Taksim lokasyonumuzda buluşmalar düzenliyoruz. Genellikle YE İÇ tadımlık birşeyler sunarken EK BİÇ de mevsime uygun bir konuyla açıyor sohbeti.

Bu topluluk sohbetlerine gerçekten dahil olmak isteyenlerin gelmesi için ufak bir giriş ücretimiz var (şu anda 60₺), ancak düzenli katılımcılarımızdan bunu almasak da olur. Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen Instagram hesabımızı takip edin.

Gönüllülük Programı

Gönüllülük hayranlık uyandıracak kadar cömert bir eylem. Hepimizin bu kadar meşgul olduğu ve tek hedefin paraymış gibi gözüktüğü günümüzde, insanların zamanlarını karşılığında bir ödeme beklemeden belli bir amaca ayırmaları neredeyse akıl almaz birşey. Dolayısıyla ilk günlerimizden beri gönüllülerin desteğini almış olmak EK BİÇ YE İÇ projesi için gerçekten büyük bir ayrıcalık. Bu aynı zamanda doğru yolda olduğumuzun ve yola devam etmemiz gerektiğinin de bir teyidi.

İyi bir gönüllülük programı yürütmek kolay bir iş değil; ama şehir ortamında doğayla daha çok zaman geçirme fırsatı arzulayanlara, yeni beceriler edinip bunları uygulayacak bir yer arayanlara, ve genelde ortaya bir fayda çıkarmak amacında olanlara, bunları yapabilecekleri güvenli ve keyifli bir ortam sağlayabildiğimizi umuyoruz. Permakültür tasarımı, kentsel tarım, marangozluk, aşçılık, iletişim, aktivizm gibi konulara ilgin varsa ve zamanın bir kısmını hepimizin yaşam kalitesinde bir fark yaratmaya ayırmak istersen, formu doldurarak bizimle temasa geçmen bizi çok sevindirir.

Çukurcuma Topluluk Kütüphanesi

Kolektif Çukurcuma'nın başlattığı bu mütevazı kütüphane, kitapları ve insanları bir araya getirip, yazılan, okunan, paylaşılan kelimeler etrafında bir topluluk yaratarak büyümeyi hedefliyor. Umudumuz, bu kütüphanenin farklı mahallelerde benzerlerinin kurulmasına ilham olması; böylece kitapların daha geniş çevrelerde elden ele dolaşması ve yeni sohbetler başlatmaya devam etmesi.

Kolektif Çukurcuma, 2015 yılında Naz Cuguoğlu ve Mine Kaplangı tarafından İstanbul’da kurulmuş olan göçebe ve kar amacı gütmeyen küratöryel kolektiftir. 2017 yılında Serhat Cacekli’nin de katılımıyla kolektif bugünkü halini alır. İnisiyatif ana olarak düzenlediği okuma grubu buluşmaları ve uluslararası işbirliği sergi projeleri ile kolektif düşünme ve üretme yöntemleri üzerine odaklanır, ve küratöryel ve editöryel projeleri üzerinden güncel sanat ile farklı alanların birlikte çalışabilmesinin gücüne dair sorgulamalarda bulunur. Özellikle güncel sanat üzerine yoğunlaşan, zengin bir diyalog ve tartışma alanı yaratmak üzere hayata geçirilmiş olan kolektif, kurduğu yerel ve uluslararası işbirlikleri sayesinde, unutulmaya yüz tutmuş eski komşuluk anlayışını genç oluşumlar, sanatçılar, araştırmacılar ve kolektifler arasında da tekrar canlandırmayı hedefler.

İlgini çeken kitabı alabilirsin. Arka kapaktaki listeye adını ve o günün tarihini yazarsan kitabın mahallemizdeki gezintisinde uğradığı duraklar hakkında bir fikrimiz olur--soyadına gerek yok. Okuduktan sonra o kitabı veya komşularımızı aynı derecede ilgilendirebileceğini düşündüğün başka bir/kaç kitabı geri getirirsen kütüphanemiz canlı kalır ve bizi beslemeye devam eder. Şimdiden teşekkürler ve keyifli okumalar!